Nasrettin Hoca Kimdir?

09.12.2019 919

Nasrettin Hoca, Sivrihisar'ın Hortu köyünde 1208 yılında doğdu. Babası İmam Abdullah Efendi, annesi Sıdıka Hatun'dur. Medrese eğitimini Sivrihisar'da görmüştür. Babasının ölümü üzerine Hortu'da köy imamlığı yapmaya başlamıştır. 1237'de Akşehir'e yerleşip İslam ilminde çalışmalarına devam etmiştir. Medresede ders okutup ve kadılık yapıp bu şekilde Nasrettin Hoca olarak anılmaya başlanmıştır.

Dönemin gerekleri ve halk içinde çok fazla söylenti dolaşması sebebiyle yaşamı hakkında kanıtlanabilir çok fazla bilgi bulunmamaktadır. Mevlana ile yakın olduğu, Selçuklu Sultanları ile görüştüğü söylenir.

1284 yılında Akşehir'de vefat etmiştir. Mizahı ile insanların yüzünü güldürmüştür. Genellikle eşeğin üzerine ters binmiş şekilde tasvir edilir. Akşehir'de bir türbesi bulunmaktadır.

Nasrettin Hoca hazırcevap olması, insan ilişkilerini iyi gözlemlemesi ve aksayan yönlere naif eleştirler getirmesiyle çok sevilmiştir. Hikayeleri, anıları yüzyıllar sonrasına kadar gelmiştir. Fıkraları kısa ve sade olup anafikri herkesin anlayacağı şekilde beyan eder. 

Toplumun bu denli sevdiği Nasrettin Hoca, çocuklar tarafından da çok sevilmekte ve kabul görmektedir. Bu sebeple okulumuz ismini Nasrettin Hoca'dan almıştır.